Yargıtay’dan dikkat çeken karar: Yıllık izin ödemelerinde yeni dönem!

Kullanılmayan yıllık izin ücretlerinin tahsilinde hangi zaman aşımı süresinin uygulanacağı uzun süredir tartışma konusu olmuştur. Yargıtay, bu konuda önemli bir içtihat değişikliğine giderek belirsizliğe son vermiştir.

Yargıtay’ın 9. Hukuk Dairesi, 2012-2017 yılları arasında sona eren iş sözleşmeleri için 10 yıllık zaman aşımını esas alıyordu ancak 2020 yılında iş davalarına bakan dairelerin birleştirilmesiyle bu görüş yeniden değerlendirildi. Yeni içtihada göre, bu döneme ait kullanılmayan yıllık izin ücretlerinde artık 5 yıllık zaman aşımı süresi uygulanacaktır.

GEÇMİŞTEN BUGÜNE ZAMAN AŞIMI SÜRECİ

1 Temmuz 2012 öncesinde yıllık izin ücretlerinde zaman aşımı süresi 5 yıldı, fakat Türk Borçlar Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle bu süre 10 yıla çıkarıldı. Ancak 25 Ekim 2017’de yürürlüğe giren İş Mahkemeleri Kanunu ile işçi alacaklarında zaman aşımı süresi tüm alacak türlerinde 5 yıla indirildi.

Geçici maddeye göre, 25 Ekim 2017’den önce başlayan zaman aşımı süreleri eski hükümlere (10 yıl) göre devam edecek ancak süresi dolmamış alacaklarda kalan süre 5 yılı aşarsa yeni düzenleme geçerli olacaktır.

SÖZLEŞME SONA ERDİĞİNDE HAK DOĞUYOR

İş Kanunu’na göre işçinin kullanmadığı yıllık izin ücretine hak kazanması, iş sözleşmesinin sona ermesiyle mümkündür. İzin ücreti, işçinin işten ayrıldığı tarihteki brüt maaş üzerinden hesaplanır ve zaman aşımı süresi de bu tarihten itibaren başlar.

İşçinin işten çıkış şekli bu konuda etkili değildir, işveren tarafından haklı sebeple çıkarılsın veya çalışan isteğiyle ayrılsın, kullanılmayan yıllık izin ücretinin ödenmesi gerekmektedir.

Yargıtay’ın içtihadındaki bu değişiklik çalışanların hak arama süresini etkilerken, işverenlerin yükümlülüklerini yeniden gözden geçirmelerini gerektirmektedir.

Related Posts

Dolar ve euroda son durum: Piyasalar nereye didiyor? (17 Haziran 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,10 değer kazanarak 9.359,58 puana yükseldi. Dün 9.350,01 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 5,80 puan artışla 9.355,81 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa …

Asya borsaları karışık seyrediyor – 17 Haziran 2025

Asya borsalarında jeopolitik gerilimler ve enerji arz endişelerinin etkisiyle karışık bir seyir öne çıkıyor.

Orta Doğu’daki gerilim New York borsalarına yaradı

Orta Doğu’da İran ve İsrail arasında artan çatışmalara rağmen, petrol fiyatlarının düşmesi ABD borsalarında pozitif havayı beraberinde getirdi. New York borsası, haftanın ilk işlem gününü yükselişle tamamladı. Dow Jones endeksi 300 puanın üzerinde …

Merkez’in rezervlerinde artış serisi devam ediyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 5 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 689 milyon dolar artışla 155 milyar 879 milyon dolara yükseldi. BRÜT DÖVİZ REZERVLERİ 70 MİLYAR 306 MİLYON DOLARA ÇIKTI TCMB, haftalık …

‘2026’da refah hissedilir fiyatlar çok yavaş artar’

2026 yılının refah artışının daha iyi hissedildiği, fiyatların göreceli olarak çok yavaş arttığı bir yıl olacağını söyleyen Bakan Şimşek vatandaşın elde ettiği gelirin satın alma gücünün yükseleceği döneme 2026 itibarıyla girileceğini dile getirdi.

Yönetim kurullarında TDİ’yi temsilen görev yapıyorlar: Limanların bürokratları

Özelleştirilen limanlarda Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) AŞ’yi temsilen görev yapan yönetim kurulu üyeleri dikkat çekti. Limanlardaki yönetim kurulu üyeleri arasında Milli Saraylar Başkanı ile Cumhurbaşkanlığı özel kalem müdür yardımcısı da var. TDİ AŞ Genel Müdürlüğü, yönetim kurulu üyelerine ne kadar maaş verildiğini de açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir