Uzmanı açıkladı: Kalp krizi riskini azaltmada etkili olabilir

Güney Kore Üniversitesi Araştırmasına Göre Zona Aşısının Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkisi

Güney Kore’deki Kyung Hee Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dong Keon Yon liderliğinde yapılan araştırmada, 1,2 milyon kişinin 12 yıllık sağlık verileri incelendi. Araştırma, European Heart Journal’da yayımlandı.

50 yaş ve üzeri bireylerde zona (herpes zoster) aşısı olan katılımcılar üzerinde yapılan çalışmada, kalp krizi, felç ve kardiyovasküler nedenli ölümlerin yüzde 26 daha az görüldüğü belirlendi. Ayrıca, genel kalp-damar hastalığı riskinde yüzde 23’lük bir azalma tespit edildi.

Araştırmaya göre, zona enfeksiyonu damar duvarında iltihaplanmaya ve pıhtı oluşumuna neden olabilirken, aşının bu süreci engelleyerek koruyucu bir etki sağladığı düşünülüyor.

İlk 2-3 yıl içinde etkisinin belirgin olduğu görülen aşının koruyucu özelliğinin 8 yıla kadar devam ettiği ortaya çıktı. Bu etkinin özellikle erkeklerde, 60 yaş altındaki bireylerde ve sigara ya da alkol kullanan kişilerde daha yüksek olduğu gözlemlendi.

Daha Geniş Araştırmaların Yapılması Gerekiyor

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, araştırma sonuçlarının kalp sağlığı açısından önemli olduğunu vurguladı. Koçaş, “Enfeksiyonların neden olduğu iltihabi süreçler, kalp hastalıklarının temel nedenlerinden biridir. Zona hastalığı damar yapısını bozarak kalp ve damar sisteminde olumsuz etkilere yol açabilir. Aşı ise bu süreci keserek kalbi koruyabilir” yorumunda bulundu.

Koçaş, aşının etkilerinin bireyden bireye değişebileceğini belirterek, kalp sağlığı üzerindeki etkileri daha iyi anlayabilmek için geniş kapsamlı araştırmalar yapılması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, protein bazlı zona aşılarının da incelenmesinin önemli olduğunu vurguladı ve bu tür koruyucu sağlık uygulamalarının teşvik edilmesinin toplum sağlığı açısından hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Related Posts

Botoks yaptırdı felç oldu!

Botoks yaptırdı felç oldu!

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Bardağın içinde jele dönüyor! Suda şişen mucize: Magnezyumu roketliyor

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.

Fazla yemek tümörleri besliyor

Prof. Dr. Necdet Üskent, ‘’Araştırmalara göre öğün sayısı fazla, karbonhidrat ağırlıklı bir beslenme vücuttaki tümörü büyütüyor’’ dedi.

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir