‘Türkiye’de özellikle son 10 yılda katılım finans sektörü hızlı bir büyüme gösterdi’

“`html

İstanbul’da İslami Ekonomi Zirvesi Başladı

AlBaraka İslam Ekonomisi Forumu tarafından düzenlenen “2. İstanbul Dünya İslam Ekonomisi Zirvesi”, “Türkiye AlBaraka Zirveleri” çerçevesinde İstanbul Finans Merkezi’ndeki Halkbank Genel Müdürlüğü’nde kapılarını açtı.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi, Türkiye Varlık Fonu (TVF), İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF), İbn Haldun Üniversitesi ve İstanbul Finans Merkezi (İFM) ile AlBaraka Grubu’nun işbirliğiyle gerçekleştirilen zirve, bu yıl “Etkili Bir Küresel Ekonomi Yiğidi için İslami Ekonomi Stratejileri” temasıyla düzenlenmektedir.

Zirvenin açılışında söz alan Fatih Karahan, Türkiye’deki finansal sistemin derinleşmesinin sürdürülebilir büyümeyi sağlayan önemli unsurlardan biri olduğunu vurgulayarak, farklı toplumsal kesimlerin finansal sisteme entegrasyonunun sağlanması ve birikimlerin faydalı yatırımlara dönüştürülmesi için finansal araçların çeşitlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Karahan, “Bu çerçevede katılım finansının, finansal ürün ve hizmet çeşitliliğini artırarak piyasalara yaptığı katkıyı oldukça kıymetli buluyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Son on yılda Türkiye’deki katılım finans sektörünün hızlı bir ivme kazandığını dile getiren Karahan, sektördeki büyümenin önemli göstergelerini aktardı: “Katılım finansın bankacılık sektöründeki payı yüzde 5,3’ten yüzde 8,3’e yükseldi. Sektör, yeni girişler sayesinde büyümeye devam ediyor ve bu durum katılım finans alanına olan talebin arttığını göstermektedir. Yeni kurulan kuruluşlar, rekabet koşullarının iyileşmesine de katkı sağlıyor.” diye ifade etti.

“Katılım finans, yastık altı tasarrufları ekonomiye kazandırıyor”

TCMB Başkanı Karahan, katılım finansın KOBİ’ler üzerindeki finansman imkanlarını artırdığına dikkat çekerek, sektörde ticari finansmanın bankacılık gücünü artırdığını belirtti.

Katılım finans sektörünün altın hesapları gibi araçlarla sunduğu çeşitlilik sayesinde, finansal sistemin dışındaki kesimlere ulaşabileceğini ifade eden Karahan, “Bu sayede yastık altındaki tasarrufların ekonomiye kazandırılması da sağlanmaktadır.” dedi.

“Makro ihtiyati düzenlemelerde katılım finansı göz önünde bulunduruluyor”

Fatih Karahan, dünya genelinde para politikası araçlarının çeşitlendiği ve makro ihtiyati senaryoların daha yaygın hale geldiğini ifade ederek, TCMB olarak likidite araçlarının ve makro ihtiyati çerçevenin sürekli güncellendiğini aktardı.

Şöyle devam etti: “Katılım finansın iş modelindeki farklılıkları dikkate alarak gerekli farklılaştırmaları yapmayı ve alternatif araçları devreye almayı amaçlıyoruz. Geleneksel likidite yönetiminin, katılım finansın prensipleriyle örtüşmediğinde, sektörün verimli bir şekilde faaliyet göstermesini kısıtlayabilir.” diye belirtti.

Karahan, katılım finans kuruluşlarının likiditeye erişimi konusunda belirlenen koşulların eşitlenmesi gerektiğini ve bu yönde çeşitli düzenlemeleri bulunduğunu aktardı.

Bu bağlamda, açık piyasa işlemleri aracılığıyla katılım finans kuruluşlarının diğer bankalarla eşit koşullarda işlem yapabilmesini sağlamak için gerekli adımları attıklarını vurguladı.

“Katılım finansa özel ihtiyaçları dikkate alıyoruz”

TCMB Başkanı Karahan, katılım finans sektörüne yönelik yeni alternatif araçların geliştirilmesi üzerine de bilgiler paylaşarak, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Son zamanlarda döviz cinsi ters swap işlemlerini durdurmayı planladık. Ancak, ileride bu tür sterilizasyon işlemlerine ihtiyaç duyulursa kullanabileceğimiz bir seçenek olarak tutmayı planlıyoruz. Katılım finans ilkeleriyle uyumlu araçlarla sektörün sterlizasyon işlemlerini gerçekleştirmekte kararlıyız.” dedi.

Karahan, bu tür çalışmaların sonucunun, katılım finans kuruluşlarının likidite koşullarında geleneksellikle uyum sağlamasında önemli etken olduğunu belirtti.

“Türkiye’de katılım finansın büyüme potansiyeli yüksek”

Fatih Karahan, katılım finans sektörünün yalnızca Türkiye’de değil, dünya çapında hızlı bir büyüme göstermekte olduğunu ve bu bağlamda şu dataları paylaştı:

“Küresel İslami finans varlıkları 2024 yılı itibarıyla yaklaşık 3,9 trilyon dolara ulaşacak. Sektör son 10 yılda ortalama yüzde 8,4 büyüme gösterdi. Türkiye, küresel İslami bankacılık varlıklarında yüzde 3’lük bir paya sahipken, kamu ve özel sektör sukuk ihraç oranları sırasıyla yüzde 4,1 ve yüzde 22,5’tir.”

Karahan, Türkiye’de katılım finans sektörünün umut vadeden bir potansiyel barındırdığını ve bu büyümenin devamlılığı için piyasa derinliğinin artırılmasının önemine dikkat çekti. “Yüksek kaliteli likit varlık eksiği, dünya genelinde sektörün karşılaştığı başlıca zorluklardan biridir.” diye ekledi.

Karahan, ikincil piyasa derinliğini artırmak ve düzenli sukuk ihraçları konusunda sektörün ürün çeşitliliğine ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, Uluslararası İslami Likidite Yönetimi Kuruluşu (IILM) iş birliğinde gerçekleştirilen sukuk işlemlerinin önemine vurgu yaptı.

“Türkiye’nin ESG odaklı ihraçlarında katılım finans önemli rol oynayacak”

TCMB Başkanı Karahan, çevresel ve sürdürülebilirliğe verilen önemin katılım finans açısından yaşamsal olduğunu belirterek, “Gelişen ülkelerde yeşil dönüşüm için finansman ihtiyacı bu alandaki büyümenin devam edeceğini gösteriyor.” ifadesini kullandı. “Katılım finans sektörü, küresel ESG trendlerine entegre olma potansiyeline sahip ve bu alanda önemli bir büyüme fırsatı sunuyor. Türkiye’nin ESG temalı sukuk ihracatlarında katılım finansın etkin rol oynamasını bekliyoruz.” şeklinde sözlerini tamamladı.

“`

Related Posts

Rize’den kavanozlarla yola çıkıyor, İstanbul’a Bursa’ya gidiyor!

Artvin Yusufeli ilçesine özgü meşhur kuzu döner lezzetini yıllarca kendi şehrinde yürüten Eyüp Teke, aynı lezzeti Rize’yle de tanıştırmak istedi. Rize’de işletmesini kuran Teke, Artvin’deki müşterilerini de Rize’de ağırlamaya başladı. Artvin dışında …

Altının kilogram fiyatında gerileme! İşte son rakam (24 Temmuz 2025)

Altın piyasasında en düşük 4 milyon 360 bin 5,50 lira, en yüksek 4 milyon 400 bin lirayı gören standart altının kilogram fiyatı, günün sonunda yüzde 1,7 azalışla 4 milyon 380 bin lira oldu. Standart altının kilogram fiyatı dün günü 4 milyon 456 bin …

Borsa güne yükselişle başladı: İşte en çok kazandıran sektörler

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,39 yükselişle 10.633,33 puandan başladı. Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,23 değer kaybederek 10.591,98 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 41,35 puan ve yüzde 0,39 artışla 10.633,33 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 0,57, holding endeksi yüzde 0,24 değer kazandı.

İslam Memiş uyardı: Bu hafta sıradan bir hafta olmayacak

Piyasalara ve yatırım araçlarına ilişkin yorumları yakından takip edilen altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, yatırımcılara önemli uyarılarda bulundu. Memiş bu haftanın önemli gelişmelere gebe olduğuna işaret etti: “Bu hafta sıradan …

Cezadan kaçma oyunu! Sadece emlakçı değil ev sahibi de yanacak

Ticaret Bakanlığı’nın taşınmaz ilanlarında haklı sebebe dayanmayan fiyat artışı yapılamayacağına dair kararı sonrasında bazı emlakçılar, ilan sitelerinde yazan fiyatların, telefonla arandığında daha farklı olduğunu söylüyor.

Tekstilde kriz derinleşiyor: Konkordato başvuruları rekora ulaştı

Bu yılın ilk 7 ayında yaklaşık 300 tekstil ve hazır giyim firması konkordato ilan etti. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, yaşanan bu gelişmenin yalnızca konkordato ilan eden firmaları değil, tedarik zincirinde yer alan tüm şirketleri tehdit ettiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir