TTB’den kenevir kullanımıyla ilgili uyarı: Yasa teklifi gözden geçirilmeli

TTB’den Kenevirle İlgili Uyarı!

Türk Tabipleri Birliği (TTB), “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı KHK’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” çerçevesinde kenevir maddesine dair endişelerini dile getirdi. TTB’nin açıklamasında, kenevirin tıbbi etkilerine dair yeterli bilimsel kanıt olmadığı ve yaygın kullanımının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği vurgulandı.

Kenevirin Etkileri ve Zararları

TTB’nin verdiği bilgilere göre, kenevir dünyada en çok kullanılan yasadışı uyuşturuculardan biri olarak öne çıkıyor. Bitki, içerisinde 400’den fazla kimyasal bileşen barındırırken, THC ve CBD maddeleri sinir sistemine zıt etkiler yapabiliyor. Yüksek doz ve uzun süreli kullanımın psikolojik rahatsızlıklara yol açabileceği belirtildi.

Tıbbi Kullanım ve Riskler

Kenevirin tıbbi kullanımının sınırlı olduğu ve kanıtların zayıf olduğu vurgulanırken, bazı hastalıklarda sadece belirtileri hafiflettiği bilgisi paylaşıldı. En sık işitilen yan etkiler olarak baş dönmesi, ağız kuruluğu, bilinç bulanıklığı ve sersemlik sıralandı.

Ciddi Sonuçlar ve Uyarılar

Kenevirin tıbbi olmayan kullanımının ciddi sonuçlara yol açabileceği belirtilirken, bilinç bozukluğu, halüsinasyon, kusma, bağımlılık, şizofreni, depresyon ve intihar risklerinin artabileceği uyarısında bulunuldu. Ayrıca, kenevir kullanımının trafik kazalarına karışma riskini yükselttiği ifade edildi.

Yasal Düzenleme ve Görüşler

TTB, kenevirle ilgili yasal düzenleme sürecinde Sağlık ve Tarım Bakanlıkları, meslek örgütleri ve uzmanlık derneklerinin görüşlerinin alınması gerektiğini belirtti. Ayrıca uluslararası deneyimler ve bilimsel verilere dayanarak düzenleme yapılması gerektiği üzerinde duruldu.

TTB, kenevirin sadece tıbbi amaçlarla kullanılması gerektiğini vurgulayarak, kozmetik, destek ürün veya kişisel kullanım alanlarının serbest bırakılmasının halk sağlığına zarar verebileceğini savundu. Mevcut yasa teklifinden kenevir maddesinin çıkarılması gerektiği konusundaki görüşleriyle de dikkat çekti.

Related Posts

Dijital oyun bağımlılığına dikkat: Çocuğunuzun ruhsal sağlığını olumsuz etkiliyor

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Çelik Büyükceran, dijital oyunların kontrolsüz ve aşırı kullanımının çocuk ve ergenlerde giderek artan bir ruhsal sağlık sorunu haline geldiğini vurguladı. Büyükceran; “Oyun bağımlılığı, çocuğun ruhsal, sosyal ve akademik işlevselliğini olumsuz etkileyen, profesyonel müdahale gerektirebilecek düzeyde ciddi bir sorundur” dedi.

İnternetten satılan zayıflama ilaçlarında tespit edildi: Ölüme kadar götürüyor

Zayıflamak isteyen çok sayıda insanın internetten satın alarak kullandığı ilaçta sağlığa zararlı ‘sibutramin’ tespit edildi.

Yaşam kalitesini düşürüyor! Sabah dümdüz, akşam şiş bir karna karşı 7 çözüm

Çoğu kişi sabah dümdüz bir karınla uyanmasına rağmen gün sonunda karın şişliği yaşadığını ifade eder. Şişkinliğe genellikle; ağrı, rahatsızlık, mide bulantısı, hazımsızlık, kabızlık veya ishal, halsizlik ve solunum güçlüğünün eşlik ettiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, şişliğe karşı 7 çözüm önerisinde bulundu.

Zayıflamak için tüketilen çaylara dikkat: Sağlığımızı tehdit ediyor

Bilinçsiz tüketilen bitkiler konusunda konuşan Diyetisyen Şükriye Eral, “Kontrolsüz tüketilen bitki çayları kalp ritim bozuklukları, tansiyon düzensizlikleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon yetersizlikleri yapabilir, fazla tüketimler zehir etkisi yapabilir. Diğer kullandığımız ilaçlarla, bitkilerle etkileşime girebilir” açıklamasında bulundu.

Sinsice ilerliyor: Bacak ve kollardaki bu değişikliklere dikkat!

Lenfödem hastalığı sinsi ilerliyor ve geç tanı konduğunda tedavisi zorlaşıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenfödemin belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında uyarılarda bulundu.

Statinlerin arkasındaki gerçekler

Statinler, en çok reçete edilen ilaçlar ama gerçekten herkesin ihtiyacı var mı? Yeni araştırmalar, gereksiz statin kullanımının hem yan etki hem de ekonomik yük anlamına geldiğini gösteriyor. Kolesterolü düşürmek için tek yol ilaç değil. Bazı hastalar için yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme ve doğal destekler çok daha etkili olabilir. Peki kimler ilaca başlamalı, kimler dikkatli olmalıdır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir