Ticaret Bakanlığı’nın iç ticarete yönelik düzenlemeleri bu yıl da devrede olacak

Bakanlık, İç Ticarette Yapılan Düzenlemeler Hakkında Açıklama Yaptı

Bakanlık tarafından geçen yıl yürürlüğe konulan iç ticaret düzenlemelerine ilişkin önemli açıklamalar geldi. Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişikliklerle birlikte, haksız rekabetin önlenmesi amacıyla fahiş fiyat artışlarına uygulanan cezaların üst sınırı 1 milyon liraya çıkarıldı. Aynı zamanda stokçuluk cezasının üst limiti de 12 milyon liraya yükseltildi. Ayrıca, bir takvim yılında üç kez stokçuluk cezası alan iş yerlerinin 6 güne kadar kapatılabilmesine olanak tanındı.

Perakende ticaret alanında haksız ticari uygulamalar ve ödeme sürelerine ilişkin düzenlemeler hayata geçirildi. Ayrıca, 250 metrekareden büyük satış alanına sahip zincir mağaza şubelerinde glütensiz tatlı ve tuzlu atıştırmalıklar ile unlu ürünlerin satışına izin verildi. Bu alanı 400 metrekareden daha büyük olan mağazalarda ise glütensiz ekmek, makarna gibi ürünlerin de satışa sunulması teşvik edildi.

Bunun yanı sıra, 25 bin lira üzerinde cep telefonları ve 20 bin lira üzerindeki sıfır ürün kategorisindeki cep telefonları için taksitlendirme süresi düzenlemeleri getirildi. Taşıt satışlarında da taksitlendirme aralıkları revize edilerek, nihai fatura değeri alt sınırı 400 bin liradan başlayarak üst sınırı ise 2 milyon liraya çıkartıldı.

Pazar Yerlerine Yönelik Düzenlemeler Devrede

Kapalı pazarlardaki satış yerlerinin kiralanmasıyla ilgili usullerde önemli değişikliklere gidildi. Ayrıca, sebze ve meyve ticaretine ilişkin bazı düzenlemeler hayata geçirildi. Üretici örgütü belgesi almak için gereken sebze ve meyve üreten ortak veya üye sayısı 25’e düşürüldü. Üreticilere ödenecek mal bedelinden kesinti yapılamayacağı, toptancı halinden mal alanların hamaliye hizmeti almaya zorlanamayacağı gibi yeni düzenlemeler getirildi. Hal hakem heyetlerinde uygulanacak parasal sınır ise 887 bin 9 lira olarak tespit edildi.

6 Ay-6 Bin Uygulaması Uzatıldı

Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında tescilsiz motorlu kara taşıtlarının ticaretine ilişkin kurallar belirlendi. Ayrıca, elektronik ortamda yapılan ihalelerin şeffaf bir şekilde gerçekleşmesi için asgari kurallar getirildi. Yetki belgesi almak için gereken şartlarda değişikliğe gidilerek, lise mezuniyeti şartından muafiyet getirildi.

Otomotiv sektöründe “6 ay-6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlaması” uygulamasının süresi 1 Temmuz’a kadar uzatıldı.

e-Ticaret Düzenlemeleri Hayata Geçirildi

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte yapılan değişikliklerle bayiler, distribütörler ve diğer işletmeler için belirli kural ve yükümlülükler getirildi. Elektronik ticaret yapan işletmeler için uygulanan yükümlülükleri yerine getiren entegratörler Bakanlıkça yetkilendirildi. Yine, yerli elektronik ticaret pazarlarının yurt dışı satışlarının teşvik edilmesi amacıyla çeşitli düzenlemeler yapıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir