Sinsice ilerliyor: Bacak ve kollardaki bu değişikliklere dikkat!

Lenfödem Nedir?

Halk arasında ‘fil hastalığı’ olarak bilinen lenfödemin tanımını yapan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenf sisteminde oluşan problemlerin dokularda şişliklere neden olduğunu belirtti. Bu durum zamanla ciltte sertlik ve ileri dereceli şişliğin olduğu lenfödeme yol açmaktadır.

Lenf Kanallarının Tıkanması

Lenfatik dolaşım sisteminin önemini vurgulayan Doç. Dr. Deniz Çevirme, özellikle kollar ve bacaklarda lenf kanallarının cilt seviyesinde tıkanabildiğini söyledi. Lenfödem oluşumuna neden olan başlıca faktörler doğuştan gelen anatomik bozukluklar ve çeşitli dış etkenler olarak sıralandı.

Lenfödem hastalığının ilerleyen evrelerinde ciltte kalınlaşma, sertleşme ve portakal kabuğu görünümü oluşabileceğini belirten Doç. Dr. Deniz Çevirme, tedaviye erken başlanması durumunda olumlu sonuçlar alınabileceğini ifade etti. Hastalığın ilerlemesi durumunda ise cerrahi müdahalelerin gerekebileceğine değinildi.

Tedavi ve Bakım

Lenfödem tedavisinde ana hedefin iltihabı azaltmak olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Deniz Çevirme, erken teşhisin önemini vurguladı. Tedavide cilt bakımı, drenaj terapileri, ödem azaltıcı kıyafetler ve çoraplar gibi yöntemlerin yanı sıra cerrahi prosedürler de kullanılabileceğini söyledi.

Lenfödem hastalığının her evrede uygun bir cerrahi prosedürle tedavi edilebileceğini belirten Doç. Dr. Deniz Çevirme, hastaların günlük hayatlarına dönebileceklerini ifade etti. Hastalığın önemli bir sağlık sorunu olduğunu ve erken teşhisin ve tedavinin önemine dikkat çekti.

Kaynak

Related Posts

Statinlerin arkasındaki gerçekler

Statinler, en çok reçete edilen ilaçlar ama gerçekten herkesin ihtiyacı var mı? Yeni araştırmalar, gereksiz statin kullanımının hem yan etki hem de ekonomik yük anlamına geldiğini gösteriyor. Kolesterolü düşürmek için tek yol ilaç değil. Bazı hastalar için yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme ve doğal destekler çok daha etkili olabilir. Peki kimler ilaca başlamalı, kimler dikkatli olmalıdır?

Uzmanlardan ‘Hemoroid’ uyarısı: ‘Tuvalette kalma süresi 5-6 dakikayı geçmemeli’

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroidal hastalığa karşı uyarılarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Gezen, “Hemoroid tüm bireylerde olan bir dokumuz ama hemoroidal hastalık olduğunda problem çıkıyor. Normal popülasyonda yüzde 25’lere varan oranda görebiliyoruz. Teknolojiyle daha içli dışlı olmamızla, büyük abdest yaparken tuvalette uzun zaman geçirmemizin bunu artırdığı zaten biliniyor. ‘Aman tuvalette gazete, dergi okumayın’ derdik şimdi telefonlarla yer değiştirdi, tuvalette kalma süremiz 5-6 dakikayı geçmemeli” dedi.

Prof. Dr. Sağıroğlu: Doğru planlanmış egzersizler, hipokinetik hastalıklara karşı ilaç gibi etkili

Prof. Dr. Sağıroğlu: Doğru planlanmış egzersizler, hipokinetik hastalıklara karşı ilaç gibi etkili

Uzmanı açıkladı: Kalp krizi riskini azaltmada etkili olabilir

Sadece sinir uçlarını değil kalbinizi de mi etkiliyor? Uzmanlar, zona hastalığının kalp damarlarına zarar verdiğini söylüyor. Peki, tek bir aşıyla bu riskleri azaltmak mümkün mü?

Botoks yaptırdı felç oldu!

Botoks yaptırdı felç oldu!

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir