Servet uçurumu her şeyi gözler önüne seriyor… Milyoner sayısı, rekor kırarken dar gelirli borç batağında!

Türkiye’de Servet Dağılımı: Milyoner Sayısı Yükselişte!

Son verilere göre, Türkiye’de servet giderek daha küçük bir azınlığın elinde toplanıyor. Toplam mevduatın büyük bir kısmı sadece belirli bir kesimin elinde bulunuyor.

Paraanaliz’de yer alan derlemeye göre; yoksulluk sınırının altında yaşayan milyonlar için bu durum umut verici değil. Banka hesaplarında 10 bin TL’nin altında parası olanların sayısı 163 milyonu aşıyor, bu da ülkedeki birçok kişinin birikim yapmaktan uzak olduğunu gösteriyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, ülkedeki toplam banka mevduatlarının yüzde 78’i sadece 2,1 milyon kişiye ait. Bu azınlık grubunun toplam varlığı 15,3 trilyon TL’yi aşarken, 10 bin TL’nin altında parası bulunan hesap sayısı 163 milyonu geçmiş durumda.

Milyoner Sayısı Yüzde 49 Arttı!

Nisan 2025’te Türkiye’deki milyoner mudi sayısı rekor seviyeye ulaştı. Yurtiçi ve yurtdışı yerleşik milyonerlerin toplam sayısı 2 milyon 377 bin 32’ye yükseldi. Geçtiğimiz yıla göre milyoner sayısı yüzde 49 artış gösterdi.

Milyoner artışıyla birlikte 1 milyon TL ve üzeri mevduata sahip kişilerin toplam varlıkları da 11,8 trilyon TL’den 16,99 trilyon TL’ye yükseldi. Yurtiçinde yerleşik milyonerlerin sayısı 744 bin kişi artarak 2 milyon 176 bine çıktı ve ellerindeki toplam mevduat da artış gösterdi.

TL ve Döviz Birikimi Artıyor!

Yurtiçi milyonerlerin varlıklarının dağılımı şu şekilde:

  • 10,05 trilyon TL yerel para birimi (TL) cinsinden mevduat,
  • 4,47 trilyon TL döviz tevdiat hesaplarında,
  • 1,21 trilyon TL kıymetli maden (altın, gümüş vb.) depo hesaplarında.

Veriler, yurtiçindeki her bir milyonerin ortalama banka mevduatının 7 milyon 230 bin TL olduğunu gösteriyor. Yurt dışında yerleşik milyonerlerin sayısı da artış gösterdi ve toplam mevduatları yükseldi.

Toplam Mevduat 19 Trilyon TL’ye Ulaştı!

TCMB verilerine göre, 13 Aralık 2025 haftasında toplam banka mevduatları 18 trilyon 997 milyar TL’ye ulaştı. Mevduatlardaki dağılım şöyle:

  1. TL cinsi mevduatlar: 11,75 trilyon TL
  2. Yabancı para mevduatlar: 6,42 trilyon TL
  3. Toplam döviz mevduatı: 164,1 milyar dolar, bunun 164,1 milyar doları yurtiçine ait.

Servet Sahipleri Döviz Tasarruflarını Artırıyor

Servet sahipleri döviz tasarruflarını hızla artırıyor. Yurtiçi yerleşiklerin döviz hesaplarında kısa sürede net bir yükseliş yaşanıyor.

Düşük Gelir Grubunun Payı Çok Düşük!

2025 yılına gelindiğinde milyonerlere ait mevduatın toplamdaki payı artarken, 10 bin TL altındaki hesapların oranı düşüş gösterdi. Bu durum dar gelirli ve orta gelirli kesimler için tasarruf yapmanın zorluğunu gözler önüne seriyor.

Uçurum Gittikçe Derinleşiyor!

Veriler, servete servet katan azınlığın varlığını artırırken, tasarruf yapma imkanı bulamayan milyonlarca yurttaşın borçlanmaya mecbur bırakıldığını gösteriyor.

Related Posts

Dolar ve euroda son durum: Piyasalar nereye didiyor? (17 Haziran 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,10 değer kazanarak 9.359,58 puana yükseldi. Dün 9.350,01 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 5,80 puan artışla 9.355,81 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa …

Asya borsaları karışık seyrediyor – 17 Haziran 2025

Asya borsalarında jeopolitik gerilimler ve enerji arz endişelerinin etkisiyle karışık bir seyir öne çıkıyor.

Orta Doğu’daki gerilim New York borsalarına yaradı

Orta Doğu’da İran ve İsrail arasında artan çatışmalara rağmen, petrol fiyatlarının düşmesi ABD borsalarında pozitif havayı beraberinde getirdi. New York borsası, haftanın ilk işlem gününü yükselişle tamamladı. Dow Jones endeksi 300 puanın üzerinde …

Merkez’in rezervlerinde artış serisi devam ediyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 5 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 689 milyon dolar artışla 155 milyar 879 milyon dolara yükseldi. BRÜT DÖVİZ REZERVLERİ 70 MİLYAR 306 MİLYON DOLARA ÇIKTI TCMB, haftalık …

‘2026’da refah hissedilir fiyatlar çok yavaş artar’

2026 yılının refah artışının daha iyi hissedildiği, fiyatların göreceli olarak çok yavaş arttığı bir yıl olacağını söyleyen Bakan Şimşek vatandaşın elde ettiği gelirin satın alma gücünün yükseleceği döneme 2026 itibarıyla girileceğini dile getirdi.

Yönetim kurullarında TDİ’yi temsilen görev yapıyorlar: Limanların bürokratları

Özelleştirilen limanlarda Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) AŞ’yi temsilen görev yapan yönetim kurulu üyeleri dikkat çekti. Limanlardaki yönetim kurulu üyeleri arasında Milli Saraylar Başkanı ile Cumhurbaşkanlığı özel kalem müdür yardımcısı da var. TDİ AŞ Genel Müdürlüğü, yönetim kurulu üyelerine ne kadar maaş verildiğini de açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir