İnternetten satılan zayıflama ilaçlarında tespit edildi: Ölüme kadar götürüyor

İnternetten Satın Alınan Zayıflama İlaçlarının Sağlık Riskleri Araştırıldı

Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın liderliğindeki bir ekip, TÜBİTAK destekli olarak ‘İnternette Satılan Zayıflama İlaçlarının Sağlığa Etkileri’ adlı bir araştırma gerçekleştirdi. Yapılan incelemelerde, internetten satın alınan zayıflama ilaçlarının içeriklerinde yasaklı ‘sibutramin’ maddesinin bulunduğu tespit edildi.

Prof. Dr. Ahmet Aydın, araştırmanın sonuçlarını açıklarken zayıflama ürünleri konusundaki bilgi kirliliğine dikkat çekti. İnternet üzerinden temin edilen ürünlerin sağlık risklerine değinen Prof. Dr. Aydın, insanların bu ürünler nedeniyle ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabileceğini belirtti.

Yapılan Analizler

Araştırma sürecinde HP-TLC yöntemini kullanan ekip, ürünlerin içinde sibutramin varlığını belirlemek için bir dizi analiz gerçekleştirdi. Analizler sonucunda, incelenen 11 üründen 3’ünde sibutramin maddesine rastlandı. Bu durum, internet üzerinden satılan ürünlerde içeriklerin gerçek doğasının sorgulanması gerekliliğini ortaya koydu.

Sibutramin’in Yasaklı Olduğu Ülkeler

Prof. Dr. Aydın, sibutramin maddesinin birçok ülkede yasaklı olduğunu vurgulayarak, bu maddenin kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Ancak, bazı yasa dışı üreticilerin bu maddeleri ürünlerine gizlice eklediğine ve doğal gibi pazarladığına dikkat çekti.

Vatandaşlar Uyarıldı

İnternetten satın alınan zayıflama ürünlerine karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Aydın, bu tür ürünlerin sağlık riskleri taşıdığını ve resmi dağıtım kanallarından temin edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, zayıflamanın kesin çözümünün olmadığını ve sağlık uzmanına danışmanın önemini vurguladı.

Related Posts

Dijital oyun bağımlılığına dikkat: Çocuğunuzun ruhsal sağlığını olumsuz etkiliyor

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Çelik Büyükceran, dijital oyunların kontrolsüz ve aşırı kullanımının çocuk ve ergenlerde giderek artan bir ruhsal sağlık sorunu haline geldiğini vurguladı. Büyükceran; “Oyun bağımlılığı, çocuğun ruhsal, sosyal ve akademik işlevselliğini olumsuz etkileyen, profesyonel müdahale gerektirebilecek düzeyde ciddi bir sorundur” dedi.

Yaşam kalitesini düşürüyor! Sabah dümdüz, akşam şiş bir karna karşı 7 çözüm

Çoğu kişi sabah dümdüz bir karınla uyanmasına rağmen gün sonunda karın şişliği yaşadığını ifade eder. Şişkinliğe genellikle; ağrı, rahatsızlık, mide bulantısı, hazımsızlık, kabızlık veya ishal, halsizlik ve solunum güçlüğünün eşlik ettiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, şişliğe karşı 7 çözüm önerisinde bulundu.

Zayıflamak için tüketilen çaylara dikkat: Sağlığımızı tehdit ediyor

Bilinçsiz tüketilen bitkiler konusunda konuşan Diyetisyen Şükriye Eral, “Kontrolsüz tüketilen bitki çayları kalp ritim bozuklukları, tansiyon düzensizlikleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon yetersizlikleri yapabilir, fazla tüketimler zehir etkisi yapabilir. Diğer kullandığımız ilaçlarla, bitkilerle etkileşime girebilir” açıklamasında bulundu.

Sinsice ilerliyor: Bacak ve kollardaki bu değişikliklere dikkat!

Lenfödem hastalığı sinsi ilerliyor ve geç tanı konduğunda tedavisi zorlaşıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenfödemin belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında uyarılarda bulundu.

Statinlerin arkasındaki gerçekler

Statinler, en çok reçete edilen ilaçlar ama gerçekten herkesin ihtiyacı var mı? Yeni araştırmalar, gereksiz statin kullanımının hem yan etki hem de ekonomik yük anlamına geldiğini gösteriyor. Kolesterolü düşürmek için tek yol ilaç değil. Bazı hastalar için yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme ve doğal destekler çok daha etkili olabilir. Peki kimler ilaca başlamalı, kimler dikkatli olmalıdır?

Uzmanlardan ‘Hemoroid’ uyarısı: ‘Tuvalette kalma süresi 5-6 dakikayı geçmemeli’

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroidal hastalığa karşı uyarılarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Gezen, “Hemoroid tüm bireylerde olan bir dokumuz ama hemoroidal hastalık olduğunda problem çıkıyor. Normal popülasyonda yüzde 25’lere varan oranda görebiliyoruz. Teknolojiyle daha içli dışlı olmamızla, büyük abdest yaparken tuvalette uzun zaman geçirmemizin bunu artırdığı zaten biliniyor. ‘Aman tuvalette gazete, dergi okumayın’ derdik şimdi telefonlarla yer değiştirdi, tuvalette kalma süremiz 5-6 dakikayı geçmemeli” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir