Devlet çiftçiye 3.5 trilyon borçlu

Çiftçilere Ödenmeyen Destekler Zirai Donla Birleşince Felakete Dönüştü

Son zamanlarda artan maliyetler, kurak yaz ayları ve hükümetin çiftçilere verdiği desteklerdeki aksaklıklar nedeniyle binlerce çiftçi zor durumda. Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, SÖZCÜ için kaleme aldığı yazıda iktidarın yıllardır çiftçilere ödenmeyen tarımsal destekleri hatırlattı ve “Devlet çiftçilere 3.5 trilyon TL borçlu” dedi.

Meyve yetiştiricileri, ürünlerini sisleme makinesiyle korumaya çalıştılar.

Destekler Neden Ödenmiyor?

Bingöl, 2006 yılında yürürlüğe giren 5488 sayılı Tarım Kanunu’nu hatırlatarak, bu kanuna göre bütçeden ayrılacak kaynağın gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamayacağını belirtti. Yapılan hesaplamalara göre, 2006-2024 döneminde eksik ödenen desteklerin ilgili yıllar ortalama dolar kuruyla 93.7 milyar dolara tekabül ettiği ortaya çıktı. Bu tutar bugünkü dolar kuruyla (38 TL) çevrildiğinde, çiftçilere 2006 yılından bu yana ödenmeyen tarımsal destek tutarının 3 trilyon 559 milyar TL’ye ulaştığı belirtildi.

Bakanlık yetkilileri, dondan zarar gören bahçelerde incelemelerde bulundular.

Bingöl, yazısında çiftçilerin uzun yıllardır verdikleri emeğin karşılığını alamadığını vurgulayarak, “Çiftçi desteklenmeli, toprağına sahip çıkılmalı. Bugün bütçede faiz harcamaları ile tarımsal desteklere baktığımızda, 2024 yılında faize yapılan ödemenin tarımsal desteklere yapılan ödemeden 13.9 kat fazla olduğunu görüyoruz. Bu durumda, çiftçilerin üretim yapmaya teşvik edilmesi ve gıda fiyatlarının düşmesi beklenmemelidir” şeklinde ifadelerde bulundu.

Tarlada nöbet tutan çiftçiler, soğuğa karşı ateş yakarak mücadele etmeye çalıştılar.

Tarım Alanlarında Azalma Endişe Verici

Tarım alanlarının azaldığına dikkat çeken Bingöl, “2001 yılında kişi başına düşen tarım alanı 0.40 hektarken, 2023 yılı sonunda bu miktar 0.28 hektara düştü. Nüfusun arttığı bir dönemde tarım arazilerinin azalması, gıda arz güvenliği açısından ciddi sorunlar doğurabilir. Bu durum alarm verici” dedi.

Çiftçiler, zirai dona karşı ağaçlarda oluşturulan buz tabakasıyla mücadele etmeye çalıştı ancak maalesef başarılı olamadılar.

Related Posts

Araç sahipleri dikkat: Kasko ve trafik sigortasında değişiklik yarın başlıyor

Araç sahiplerini yakından ilgilendiren bir düzenleme 1 Temmuz 2025’te yürürlüğe giriyor. Kasko ve trafik sigortası sisteminde pert sayılma kriterleri değişiyor. Artık hasar oranı yüzde 60’ın altında olan araçlar tamiratla trafiğe dönebilecek.

Akaryakıtta tabela değişti mi?

İran-İsrail gerilimi ile dalgalanan petrol fiyatları akaryakıta da tabelayı etkiledi. Geçtiğimiz gece benzin fiyatına 2 lira 63 kuruş, motorin fiyatına ise 4 lira 03 kuruş indirim gelmiş ardından da motorine yeniden zam geldi ve yine 50 TL’nin …

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karabat: “Yolun sonu ödemeler dengesi krizi”

Karabat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 19 Mart’ta Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ile başlayan süreçte 60 milyar dolar civarında döviz satıldığını ama piyasada güven sağlanamadığını ifade etti. Faiz artırımına rağmen 19 Mart öncesindeki …

Bakan Şimşek’ten enflasyon açıklaması! “Son 3,5 yılın en düşük düzeyinde”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program’da (OVP) en önemli önceliklerinin hayat pahalılığıyla mücadele, yani enflasyonu kalıcı olarak düşük tek haneli seviyelere indirmek olduğunu belirterek, “Bu yönde epey mesafe kat ettik. Son …

Türkiye’nin merkezinde olduğu Orta Koridor’un 75 milyar dolarlık ticaret hacmi var

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin merkezinde olduğu Orta Koridor’la ilgili yıllık 75 milyar dolarlık ticaret hacminin olduğunu söyledi.

Türkiye ile Rusya arasında KEK Protokolü imzalandı

Türkiye ile Rusya arasında, Türk-Rus Ticari ve Ekonomik İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Karma Komisyonu (KEK) Protokolü imzalandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir