Çelik binalar depreme dayanıklılığı ve hızlı inşa edilebilmesiyle öne çıkıyor

Depremlerde Çelik Yapılar Neden Daha Güvenli?

“Asrın felaketi” olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli depremler, konutların malzeme yetersizliğini bir kez daha ortaya koyarken, kalitesiz beton ve demirle yanlış mühendislik uygulamalarının büyük facialara yol açtığı görülmüştü.

Kahramanmaraş’ta çöken binalara karşın hiçbir çelik yapının çökmemiş olması, çelik yapıların depremlere karşı daha dayanıklı olduğunu göstermiştir. Bu durum, çelik yapılara olan ilgiyi ve talebi artırmıştır. İstanbul’da meydana gelen son depremler ise riskli betonarme binaların yaratabileceği tehlikeleri tekrar gündeme getirmiştir.

Uzmanlar, betonun kısa ömürlü olması, karbon salımına neden olması, geri dönüşümünün zorluğu ve deprem sırasında büyük zararlara yol açması gibi dezavantajları olduğunu belirterek, çelik ve ahşap gibi alternatif malzemelere yönelmenin daha güvenli bir seçenek olabileceğini vurgulamıştır.

Çelik Yapılar Neden Daha Güvenilir?

Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih Şimşek, çelik yapıların betonarmelere göre daha güvenilir olduğunu vurgulayarak, çelik yapılarda işçilik hatalarının daha az olduğunu ve depreme karşı 7-10 kat daha dayanıklı olduklarını belirtmiştir. Çelik yapılar, hafif olmaları ve depreme karşı daha sağlam olmalarıyla öne çıkmaktadır.

Şimşek ayrıca çelik yapıların daha enerji tasarruflu, geri dönüştürülebilir, ekonomik ve çevre dostu olduğunu dile getirerek, betona alternatif olarak çelik yapılara daha fazla ilgi gösterilmesi gerektiğini ifade etmiştir.

Beton Yerine Çelik ve Ahşap Yapılar

Helmann Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün ise betonun kısa ömürlü olması, geri dönüşümünün zorluğu ve depremlerde yaratabileceği hasarlar nedeniyle çelik ve ahşap gibi alternatif malzemelere odaklanılması gerektiğini belirtmiştir. Özgün, betona alternatif malzemelerin kullanımının artırılması gerektiğini ve çelik, taş ve ahşap yapıların önceliklendirilmesi gerektiğini vurgulamıştır.

Türkiye’deki endüstriyel binalarda çelik yapıların oranının arttığını ancak konutlarda bu oranın yeterli seviyede olmadığına dikkat çeken Özgün, milyonlarca konutun dönüşüm beklediğini ve çelik yapılara olan ilginin artması gerektiğini belirtmiştir.

Related Posts

Ekonomiyi alt üst eden ABD-Çin ilk görüşmesini gerçekleştirdi

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşını yatıştırma amacıyla Cenevre’de yürütülen müzakereler, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında 2025 başından bu yana yaşanan gerginliğin ardından tarafların ilk yüz yüze teması oldu. Çin Başbakan Yardımcısı He …

Piyasalarda gün ortası – 9 Mayıs 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,04 düşüşle 9.275,15 puana indi. En fazla işlem gören hisseler arasında Tüpraş, ASELSAN ve THY öne çıkarken, teknoloji hisseleri değer kaybetti.

Don vurdu, fırsatçılar coştu: Kuru meyve fiyatları iki katına çıktı!

Don vurdu, fırsatçılar coştu: Kuru meyve fiyatları iki katına çıktı!

Trump’tan zenginleri üzecek haber!

Donald Trump, gelir düzeyi en yüksek kesime yönelik vergi artışı önerisiyle vergi indirimlerini finanse etmeyi planlıyor. Yeni vergi dilimi, yılda 2,5 milyon dolardan fazla kazananları hedef alıyor.

İzmir’e kruvaziyerle binlerce turist geldi

Yunanistan’dan gelen 2 bin 742 yolculu “Costa Fascinosa” ile 1798 yolculu “Marella Discovery 2” adlı kruvaziyerler, sabah İzmir Limanı’na demirledi. Gemilerdeki çoğunluğu İngiliz, İtalyan ve İspanyol turistler, kent merkezindeki turistik alanların …

Aşk, her eve lazım…

Aslında bütün dinlerin ortak kavramlarındandır: Aşk… Dört çeşidi olduğundan söz edilir; 1. İlahi aşk, 2 . Memleket aşkı , 3. Aile, dost, insana karşı aşk, 4. Karşı cinse duyulan aşk… İslamiyet’te vardır… Hele de tasavvufta… Hinduizm’de mebzul miktarda bulunur… Hele de Hindistan’da… Farklı inanç ve uygulamaların bir arada bulunduğu büyük bir dini çeşitliliğe sahiptir, dünyanın en büyük dinlerinden dördünün, yani Hinduizm , Budizm , Jainizm ve Sihizm ’in doğum yeridir Hindistan… Ayrıca hatırı sayılır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir