3 Aralık Dünya Engelliler Günü: Engelleri Sporla Aşıyoruz
‘Hak Temelli Yaklaşım Hayati Önem Taşıyor’
Prof. Dr. Yazıcıoğlu, engelli bireylerin yasal haklarının korunmasında önemli gelişmeler kaydedildiğini belirtti. Uluslararası belgeler ve 5378 sayılı kanun ile erişilebilirlik, eğitim ve istihdam konularında ilerlemeler sağlandığını vurgulayarak, ancak bu hakların toplumsal hayatta daha fazla benimsenmesi gerektiğini ifade etti. Engelli bireyler için hala çözüm bekleyen pek çok sorunun olduğunu söyledi.
‘Spor, Birleştirici Bir Güç’
Sohbet esnasında Yazıcıoğlu, 2024 Paris Paralimpik Oyunları’nda elde edilen başarılara da değindi. Türkiye Milli Para Atletleri’nin kazandığı altın, gümüş ve bronz madalyaları hatırlatarak, sporcuların sadece başarılarıyla değil, aynı zamanda azim ve kararlılıklarıyla engelli bireylere ilham kaynağı olduklarını belirtti. Engelli bireylerin toplumsal hayatta daha aktif olmaları için sporun birleştirici ve iyileştirici gücünü kullandıklarını söyledi.
‘Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Bir Gelecek Mümkün’
Bu yılki Birleşmiş Milletler temasına atıfta bulunan Yazıcıoğlu, “Engelli bireylerin liderliğini güçlendirmek” mesajının önemine dikkat çekti. Engelli bireylerin yaşamlarını kendi istedikleri şekilde şekillendirebilecekleri bir ortamın oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, örneğin evde bakım hizmetlerinin direkt olarak engelli bireylere verilmesinin onların karar alma süreçlerine katkı sağlayacağını ifade etti.
‘Engelsiz Bir Toplum İçin Hep Birlikte’
Engellerin aşılmasının bireylerin ve toplumun ortak sorumluluğu olduğunu belirten Yazıcıoğlu, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi olarak paralimpik hareketi tanıtmak ve engelli bireylerin toplumsal hayatta daha fazla yer almasını sağlamak için çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. Engelli bireylerin topluma tam entegrasyonu için herkesin sorumluluk taşıdığını vurguladı.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü, sadece farkındalık yaratmakla kalmayıp aynı zamanda eyleme geçmek için bir fırsat sunuyor. Sporun gücüyle engelleri aşmaya kararlı bireyler, geleceğin kapsayıcı ve sürdürülebilir toplumunun temelini oluşturuyor.